Peminat Setia Doktor Pakar

Wednesday, March 12, 2008

Bila Kandungan Terlebih Bulan

Menunggu kelahiran cahaya mata yang sedang dikandung merupakan satu peristiwa yang mendebarkan tetapi menggembirakan.

Apatah lagi dewasa ini boleh dikatakan lebih ramai pasangan yang memulakan institusi kekeluargaan pada umur lebih matang setelah membina kerjaya masing-masing, berbanding zaman ibu bapa mahu pun datuk nenek kita dahulu.

Ramai ibu melahirkan zuriat mereka di antara minggu ke-38 hingga ke-42 dan tidak ramai yang bersalin pada tarikh yang dijangkakan oleh doktor yang merawat.

Adalah normal sekiranya bakal ibu atau ibu-ibu melahirkan anak mereka tiga minggu sebelum ataupun dua minggu selepas jangkaan asal.

Tarikh Jangkaan Kelahiran

“Purata tempoh mengandung adalah selama 280 hari atau bersamaan 40 minggu – dikira dari hari pertama datangnya haid yang terakhir. Hanya 5 peratus sahaja kelahiran berlaku pada tarikh yang dijangkakan.

“Tarikh jangka kelahiran sebenarnya satu panduan kepada doktor untuk memeriksa kemajuan kandungan puan, tumbesaran janin serta umur semasa,’’ kata Dr. Shah Reza Johan Noor.

Menurut Pakar Runding Perbidanan dan Sakit Puan, Hospital Universiti Sains Malaysia itu, kebiasaannya doktor akan menggunakan pelbagai petunjuk untuk mendaftar umur semasa janin serta tarikh kelahirannya.

“Saiz rahim juga dapat memberikan anggaran umur kandungan. Ultrasound yang biasa digunakan di klinik perbidanan juga dapat memberikan umur serta tarikh kelahiran, dengan ralat yang diambil kira mengikut trimester kandungan.

“Ibu-ibu haruslah bergegas untuk pemeriksaan mengandung seawal yang mungkin kerana jika lambat, penentuan tarikh akan menjadi lebih sukar dan mungkin tidak tepat,’’ ujarnya.

Kandungan Melebihi Penggal

Beliau berkata, kandungan dikatakan melebihi penggal sekiranya ia menjangkau 42 minggu. Berdasarkan kebanyakan amalan perbidanan di Malaysia, ibu-ibu akan didorong untuk menjalani induksi (cetusan) kelahiran sebelum penggal ini berlalu.

“Bila wanita sebenarnya mengandung mungkin tidak diketahui. Justeru, doktor dan jururawat cuba membuat ramalan menggunakan parameter-parameter tertentu.

“Dalam kebanyakan kes, doktor mahupun jururawat meragui akan kesihatan bayi di dalam kandungan sekiranya melebihi penggal 42 minggu,’’ jelas Dr. Shah Reza.

Mengira Tarikh Kelahiran

Tarikh boleh diramalkan dengan mengira ke hadapan 40 minggu (280 hari) dari hari pertama haid terakhir.

Ini berdasarkan kenyataan bahawa persenyawaan berlaku dua minggu selepas hari pertama haid. Cara begini, anda diramalkan untuk membawa kandungan selama 38 minggu.

Cara lain untuk mengira tarikh kelahiran adalah seperti berikut:

1. Pastikan hari pertama haid puan yang terakhir.

2. Campurkan tujuh hari.

3. Tolak tiga bulan.

4. Campur setahun

Sebagai contohnya:

1. 1 April 2006 + tujuh hari = 8 April 2006

2. 8 April 2006 - tiga bulan = 8 Januari 2006

3. 8 Januari 2006 + setahun = 8 Januari 2007

Sekarang, pengiraan telah meramalkan kelahiran anak puan pada 8 Januari 2007.

Sekiranya kandungan melebihi penggal iaitu melebihi 42 minggu, risiko-risiko seperti sindrom dysmaturity akibat ketidakupayaan uri menyebabkan stres dan kekurangan oksigen pada janin; bayi tertelan tinja atau najis pertama bayi baru lahir yang lekit dan berwarna hijau tua atau; makrosomia di mana janin menjadi besar. Risiko kelahiran melalui pembedahan turut meningkat.

Risiko Mengandung Melebihi Penggal

Dr. Shah Reza menerangkan: “Risiko terhadap kandungan dan juga ibu bertambah sekiranya melebihi penggal 42 minggu. Lagi lama kandungan dibiarkan, lagi bertambahlah permasalahan, walaupun bukan semuanya berakhir sedemikian.

“Uri mungkin tidak berfungsi sebaik mungkin manakala air amniotik juga berkurangan. Ini boleh menyebabkan tekanan dan tersepit semasa berlakunya kontraksi (pengecutan) dan boleh memudaratkan kandungan.’’

Ujian-Ujian

Apabila ibu-ibu menghampiri tempoh jangkaan kelahiran, ada beberapa ujian yang mungkin terpaksa dilalui bagi menentukan kesejahteraan bayi di dalam kandungan.

Ujian seperti `pergerakan harian janin’ boleh dilakukan sendiri di rumah. Ujian-ujian lain seperti kardiotokografi untuk tegasan tanpa kontraksi, profil biofizikal dan ultrasound perlu dilakukan oleh pakar.

“Pergerakan harian janin mengambil kira pergerakan bayi di dalam kandungan yang lazimnya lebih kurang sama bilangannya, setiap hari.

“Doktor atau jururawat akan memberitahu anda bagaimana dan bila pergerakan ini perlu diamati dan direkodkan,’’ kata Dr. Shah Reza sambil menambah, suami juga boleh berperanan merasai pergerakan ini dengan meletakkan tangan pada perut isteri.

Mengulas lanjut, pengawasan janin secara elektronik pula memerlukan satu peralatan khas yang mengesan denyutan jantung anak dan juga kontraksi pada bahagian atas rahim.

1. Ujian tegasan tanpa kontraksi - ujian ini merekodkan perubahan pada denyutan jantung, serta kontraksi yang berlaku.

Apabila janin bergerak, denyutan nadinya berubah dan ini memberikan rangsangan positif pada kertas pengesanan.

2. Profil biofizikal – ujian ini mencantumkan ujian tegasan tanpa kontraksi dengan ujian ultrasound. Cecair likuor, pergerakan pernafasan janin dan nada otot-otot diperhatikan.

Ujian secara elektronik ini memerlukan kepakaran untuk ditafsirkan, doktor pakar perbidanan anda bertanggungjawab terhadap ujian secara elektronik ini.

Untuk pergerakan harian janin pula, kata Dr. Shah Reza, wanita hamil sendiri perlu mengamati pergerakan bayi yang dikandung.

“Satu carta pergerakan akan diberikan, bayi mempunyai banyak anggota dan sendi-sendi yang bergerak dalam satu masa.

“Untuk lebih mudah, anggaplah sebarang pergerakan dalam satu julat masa 15 minit sebagai satu kelompok pergerakan, jadi dalam satu jam ada empat julat 15 minit.

“Ini bermakna pengamatan pergerakan adalah sebanyak empat kali,’’ jelas beliau.

Bayi di dalam kandungan juga mempunyai masa tidur tersendiri yang mungkin berlangsung dari 20 hingga 40 minit.

Pergerakan juga lebih aktif apabila ibu-ibu berada dalam keadaan yang kenyang. Maklumkan dengan segera kepada doktor atau jururawat sekiranya pola dan ritma pergerakan berubah dari hari sebelumnya.

Induksi Kelahiran

“Doktor mungkin akan menasihati anda agar menjalani induksi (permulaan bersalin secara buatan) kelahiran sekiranya puan melebihi penggal mengandung.

“Induksi ini menyebabkan perubahan pada pangkal rahim untuk persedian kelahiran melalui faraj,’’ Dr. Shah Reza.

Secara amnya, induksi ini bergantung pada faktor-faktor tertentu seperti:

* Keadaan semasa anda serta bayi yang dikandung

* Tempoh mengandung sekarang

* Perubahan pada pangkal rahim

* Ujian-ujian penentuan kesejahteraan janin.

Kaedah-kaedah induksi yang digunakan untuk menyebabkan perubahan pada pangkal rahim termasuklah:

* Prostaglandin dalam bentuk pil yang dimasukkan melalui faraj, menyebabkan pangkal rahim menjadi lembut sekali gus membolehkan kontraksi bermula

* Membocorkan kantung amniotik iaitu kantung seperti belon berisi air yang mengelilingi janin yang sedang membesar serta melindunginya daripada tekanan luaran.

Biasanya anda akan merasai kontraksi selepas beberapa jam kantung tersebut dibocorkan

* Menggunakan ubat oksitosin yang diberikan melalui sistem pembuluh darah di tangan anda

Kata Dr. Shah Reza, langkah-langkah tersebut di atas bertujuan agar kelahiran dapat berlaku secara normal.

“Walaubagaimanapun, kelahiran melalui pembedahan mungkin terpaksa diambil sekiranya situasi semasa (sama ada ibu atau bayi) bertukar menjadi situasi kecemasan yang boleh memudaratkan jika ditunggu lebih lama.’’

Doktor pakar perbidanan sudah tentu mahukan seorang ibu yang selamat dan bayi yang sihat melalui proses bersalin. Maklumlah, perjalanan mengandung anda sangat lama iaitu purata 280 hari!


Ditulis oleh:

Shafinaz Sheikh Maznan

Dipetik dari:
http://www.utusan.com.my/

No comments:

Post a Comment