Peminat Setia Doktor Pakar

Saturday, March 15, 2008

Kecederaan Lutut & Pembinaan Semula ACL

SOALAN:
Doktor, Saya mengalami kecederaan pada lutut dan telah menjalani pembedahan ACL reconstruction (rekonstruksi/pembinaan semula ACL). Masalahnya otot saya tidak menunjukkan perubahan setelah melakukan senaman seperti yang diajar walaupun dengan kerap.

Malah otot makin mengecut dan kaki semakin kecil dari saiz asal. Kaki juga tidak dapat dibengkokkan sepenuhnya dan tidak dapat melakukan regangan sepenuhnya. Keadaan ini membuatkan saya berasa begitu tertekan. Saya juga tidak dapat melakukan senaman sekerap yang diperlukan.

Adakah otot saya akan kekal mengecut selamanya? Saya juga telah menggunakan alat perangsang otot-otot elektronik sebelum ini. Adakah saya memerlukan alat itu sepanjang masa dan adakah keadaan ini akan berlanjutan?

Hamba Allah

JAWAPAN:

Apa itu ACL?

Lutut merupakan sendi penghubung di antara tulang paha (femur) dan tulang betis (tibia). Ligamen adalah struktur pada lutut yang memegang tulang femur dan tibia dan menolong mengawal pergerakan sendi.

Terdapat dua ligamen yang berada di tengah lutut iaitu anterior cruciate ligament (ACL) dan posterior cruciate ligament (PCL).

ACL adalah salah satu ligamen terpenting pada lutut. Ia berfungsi untuk mengawal sejauh mana tulang tibia bergerak ke hadapan, relatif kepada tulang femur.

Jadi, ACL adalah penting bagi mengelak pergerakan yang terlalu ke hadapan yang boleh menyebabkan kecederaan pada struktur lain dalam lutut.

Lazimnya, kecederaan ACL berpunca dari pergerakan memusingkan badan secara tiba-tiba dan perlanggaran fizikal.

Ia selalunya berlaku pada sukan-sukan seperti bola sepak, futsal, badminton, sepak takraw, ragbi, bola keranjang dan bola jaring.

Selain aktiviti bersukan, kecederaan di tempat kerja dan kemalangan jalan raya juga boleh mengakibatkan kecederaan ACL.

Siapakah yang memerlukan pembedahan ACL?

Ini merupakan soalan yang sukar dijawab dan jawapannya hanya boleh didapati selepas anda berbincang dengan doktor pakar ortopedik anda.

Biasanya, keputusan untuk menggantikan ACL dibuat berdasarkan kepada beberapa faktor berikut:

* Umur dan tahap aktiviti fizikalnya

* Kecederaan lain pada lutut yang sama dan bersangkutan dengan ACL seperti meniskus terkoyak atau rawan yang tercedera.

* Tindak balas pemulihan pesakit

* Tahap ketidakstabilan dan simptom yang dialami pesakit seperti kesakitan, lutut kerap membengkak.

Oleh itu, keputusan perlu dibuat bersama oleh pesakit dan pakar ortopedik secara individu berdasarkan kepada keperluan pesakit dan cara hidup beliau.

Apa Itu Rekonstruksi ACL?

ACL yang koyak tidak boleh sembuh dengan sendiri atau dijahit semula. Ia perlu digantikan dengan tisu lain pesakit yang boleh mengambil alih fungsi ACL yang asal.

Tujuan pembedahan di atas adalah supaya tisu yang menggantikan ACL tumbuh pada kedudukan yang sama dengan ACL yang lama dan dengan itu dapat berfungsi sebagaimana biasa.

Matlamat selepas pembedahan, pesakit akan mendapat lutut yang kuat dan stabil serta berupaya membengkokkan lutut secara penuh.

Kebanyakan atlet profesional telah menjalani pembedahan tersebut dan berjaya kembali aktif meneruskan aktiviti sukan masing-masing seperti biasa.

Terdapat beberapa rekonstruksi ACL menggunakan pelbagai jenis tisu (graf) untuk menggantikan ACL.

Bone-Patella Tendon-Bone (BTB)

Tisu yang menggunakan tulang tempurung lutut dan lekatan tendon adalah graf yang paling lazim digunakan. Ia digunakan dalam rekonstruksi ACL single bundle dan memberikan keputusan yang baik dalam majoriti pesakit.

Pesakit boleh kembali bersukan sepenuhnya selepas lima hingga enam bulan jika pesakit telah tamat menjalani program rehabilitasi/pemulihan.

Tendon Hamstring

Ini merupakan satu lagi jenis graf yang biasa digunakan dalam rekonstruksi ACL. Tendon hamstring terletak pada sebelah dalam lutut medial/tengah dan digunakan dalam rekonstruksi ACL single atau double bundle.

Kaedah menggunakan graf ini juga kerap digunakan oleh pakar bedah ortopedik.

Rehabilitasi Perioperatif Rekonstruksi ACL

Pesakit perlu memahami bahawa dalam pemulihan kecederaan lutut, pesakit memerlukan bukan sahaja pembedahan yang berjaya malah program rehabilitasi juga adalah penting dalam memberikan keputusan yang baik.

Dalam program rehabilitasi, interaksi pesakit, doktor dan ahli fisioterapi adalah penting untuk mendapatkan hasil yang sempurna.

Program rehabilitasi yang dijelaskan di bawah adalah yang dilakukan bagi kecederaan ACL, melibatkan empat fasa.

Program rehabilitasi mungkin berbeza di hospital-hospital lain dan turut bergantung kepada teknik pembedahan yang digunakan oleh doktor merawat.

Kerjasama pesakit dalam menjalani rawatan intensif fisioterapi semasa rehabilitasi adalah penting dan ini akan mempengaruhi pemulihan pesakit.

Sebelum pembedahan rekonstruksi ACL, selalunya doktor pakar yang merawat akan mengenal pasti tahap kerjasama yang ditunjukkan oleh pesakit dalam menjalani rehabilitasi awal.

Pesakit yang menunjukkan komitmen yang tinggi semasa program rehabilitasi akan dipilih untuk menjalani pembedahan.

Ini adalah kerana kejayaan pembedahan ini untuk memulihkan kembali lutut yang tercedera bukan hanya bergantung kepada teknik pembedahan malah turut bergantung kepada komitmen pesakit semasa menjalani rehabilitasi selepas pembedahan.

Empat fasa rehabilitasi rekonstruksi ACL

Kaedah pembedahan rekonstruksi ACL, BTB teknik single bundle atau hamstring teknik double bundle digunakan untuk merawat pesakit.

Program yang dijelaskan di bawah adalah untuk pesakit yang menjalani kaedah pembedahan seperti di atas.

* Sebelum Pembedahan

Program rehabilitasi bertujuan untuk mengurangkan bengkak, mendapatkan pergerakan penuh sendi lutut dan menguatkan otot yang berada di sekitar sendi lutut terutama otot paha (kuadriseps).

Bagi pesakit yang mengalami kecederaan ACL kali pertama, pembedahan rekonstruksi ACL hanya akan dilakukan selepas enam minggu untuk mengelakkan lutut daripada mengalami artrofibrosis (lutut mengeras dan tidak dapat membengkok) jika dilakukan terlalu awal.

* Minggu Pertama Selepas Pembedahan

Program bertujuan mengurangkan kesakitan dan bengkak lutut selepas pembedahan disebabkan oleh pendarahan. Pesakit akan dilatih untuk meluruskan lutut dengan senaman yang sesuai.

Senaman seperti mengangkat kaki secara lurus dan kuadriseps statik adalah penting dimulakan awal supaya lutut tidak akan mengeras dalam keadaan bengkok.

Senaman tersebut juga membantu merangsangkan kuadriseps untuk menjadi kuat dan mengembalikan saiz dan kekuatan asal otot tersebut.

Dalam fasa ini juga pesakit akan dilatih untuk membengkokkan lutut secara berperingkat-peringkat menggunakan senaman yang sesuai dan peralatan seperti pergerakan pasif berterusan (continuos passive motion/CPM).

* Rehabilitasi Bertumpu

Fasa ini melibatkan latihan lutut untuk berada dalam kedudukan lurus, mengawal bengkak lutut, meningkatkan kedudukan lutut semasa membengkok kepada 130 darjah, meningkatkan kekuatan kuadriseps kepada 65 peratus kekuatan otot paha sebelah yang normal dan memulakan aktiviti sukan yang spesifik.

Pelbagai kaedah senaman dan peralatan akan diajar dan digunakan oleh ahli fisioterapi bagi mencapai matlamat di atas.

Kedua-dua fasa di atas adalah penting untuk mengelakkan otot paha daripada mengecut dan mendapatkan kembali pergerakan lutut untuk membengkok.

Pesakit perlu memberikan kerjasama yang baik dan mempunyai keazaman yang kuat untuk kembali aktif.

Sesi fisioterapi adalah penting supaya sebarang masalah dapat dikenal pasti oleh doktor dengan awal dan fisioterapi boleh menggunakan kaedah peralatan dan senaman yang sesuai untuk mengatasi masalah tersebut.

Pesakit akan dibimbing oleh fisioterapi supaya melakukan senaman dengan teknik yang betul dan sesuai.

Selepas rawatan fisioterapi di hospital, pesakit juga perlu melakukan senaman di rumah mengikut kaedah dan bilangan ulangan senaman yang diajar.

Jika teknik yang betul dan bilangan yang diarahkan dibuat oleh pesakit, peralatan seperti perangsang otot-otot elektronik tidak diperlukan untuk menguatkan otot.

Pesakit perlu berbincang dengan doktor jika masih sukar untuk membengkokkan atau meluruskan lutut walaupun telah menjalani program rehabilitasi yang lengkap.

* Aktiviti Spesifik Sukan

Ini melibatkan senaman meluruskan dan membengkokkan lutut secara penuh, meningkatkan kekuatan kuadriseps sehingga 85 peratus kekuatan otot paha yang normal dan aktiviti asal sukan yang diceburi pesakit.

Sebagai contoh, bagi pemain bola sepak, senaman yang diberikan adalah seperti berjoging pada garisan lurus, berjoging dalam pergerakan huruf lapan dan berbasikal.

Bagi senaman yang digunakan setiap fasa, pembaca dinasihat mendapatkan nasihat daripada doktor pakar ortopedik dan fisioterapi mengenai kaedah senaman.

Kesimpulan

Rekonstruksi ACL adalah kaedah pembedahan yang paling berjaya untuk memulihkan lutut yang tidak stabil disebabkan oleh kecederaan ACL.

Kejayaan dalam mendapatkan kembali kekuatan asal lutut dan kembali aktif bersukan memerlukan program rehabilitasi yang intensif.

Kerjasama pesakit dalam melakukan senaman semasa rehabilitasi adalah penting untuk mendapatkan kembali kekuatan dan pergerakan penuh lutut.


Ditulis oleh:

Datuk Prof Mustaffa Embong
Pakar Perunding Bedah Ortopedik,
Hospital Pakar Shah Alam

Dipetik dari:
http://www.utusan.com.my/

20 comments:

 1. Assalamualaikum.... Dr,
  Saya pun salah seorang pesakit ACL...... tetapi saya masih keliru.. adakah wanita yg mengahdapi ACL boleh mengandung?.... Sebab sy masih terfikir utk mempunyai anak lagi.... Terima kasih..

  ReplyDelete
 2. ASSALAMUALAIKUM DR...
  2tahun yg lepas sy telah terlibat dlm kemalangan... ia melibatkan kepatahan pd tulang peha dn lutut...sy telah menjalani rawatan pembedahan selepas kejadian itu..masalah sy skrng kaki sy tidak dpt membengkok sepenuhnya...dan otot sy semakin mengecil..ia nya memberi kesan kpd hdup sy...perlu kah sy menjalani rawatan acl itu??

  ReplyDelete
 3. Salam Doktor...
  Saya mengalami kecederaan lutut ketika bermain futsal 1 tahun yg lepas.Kini saya tidak dpt bersukan lagi.Saya akan diserang kesakitan yg amat setiap kali bersukan dan berlari.Lutut saya akan bengkak.Tetapi selepas 2 hingga 3 minggu saya boleh kembali berjalan seperti biasa,cuma tidak bersukan.Apakah pembedahan yg harus saya lakukan untuk dapat kembali bersukan?

  ReplyDelete
 4. salam doktor.
  sya telah mengalami kemalangan pada 24/04/12 dan telah mengakibatkan kaki (tibia) sya patah.sya di arahkan untuk memakai simen dan tidak dipasangkan besi.sehingga hari ini 1/08/12 sya masih memakai simen.agaknya berapa lama sya harus memakai simen ini dan berapa lama kah masa yang di ambil untuk tidak memakai tongkat?haruskah sya membuat senaman setiap hari untuk membantu mempercepatkan pertumbuhan tulang sya?

  ReplyDelete
 5. Salam Dr. Saya ada mengalami masalah lutut sewaktu bermain bola pada 2003. Lutut bengkak. Bila jumpa doktor pakair di hospital kerajaan dia bagitau ligamen lutut saya samada koyak ataupun putus dan perlukan pembedahan untuk memasang satu alat kat lutut. Bagaimanapun saya tak lakukan pembedahan tu. Doktor tu periksa dgn menekan kedua sisi lutut sebelah kanan saya. memgan sungguh sakit bila ditekan pada masa tu. Then pada tahun 2010 saya periksa kembali dengan seorg doktor pakar (tanpa lakukan MRI), dia cuma berikan saya suntikan gel 3 kali yang kosnya lebih rm1k. Dia tak sarankan saya untuk lakukan pembedahan seperti doktor pertama yang saya jumpa. Saya sebenarnya masih aktif bersukan terutama sekali badminton (bola @ futsal saya tak berani). Kalau berdasarkan pembacaan dalam blog doktor ni, saya berendapat kemungkinan saya mengalami kecederaan di kedua sisi lutut saya. Dan kadang kala klu position tak betul semasa bersukan ataupun berjalan (tergelincir) akan menyebabkan berbunyi POP menyebabkan sakit dan bengkak. Cuma saya kurang faham apa sebenarnya sakit dibahagian lutut saya ni. Doktor pertama cakap kena lakukan pembedahan. Doktor kedua plak sarankan hanya suntikan gel dan tak perlu lakukan pembedahan memandangkan umur saya belum menjangkau 50 tahun (untuk makluman tuan doktor saya berumur 38 tahun). Dan doktor berkenaan ada katakan bahawa lutut kanan saya nampak kecil sedikit dari lutut kiri. Adakah perlu saya melakukan pembedahan dgn segera memandangkan saya masih lagi aktif sukan badminton?

  ReplyDelete
 6. Dr jika sy mengalami kcederaan acl apakah cadangan dr utk sy membuat pilihan samaada single bundle or double bunle?

  ReplyDelete
 7. ligamen sy koyak..adakah sy perlu mbuat pembedahan..sb nye sy ingin aktif bsukan n melakukan kerja yg berat..

  ReplyDelete
 8. ligamen sy koyak..adakah sy perlu mbuat pembedahan..sb nye sy ingin aktif bsukan n melakukan kerja yg berat..

  ReplyDelete
 9. salam doktor , saya sudah jalani pembedahan lutut ACL dan meniskus pd 10/2/2014 , minggu pertama ni saya rasa seksa sngt , saya nk tahu bila lutut ni bole bengkok sepenuhnya

  ReplyDelete
 10. Salam dr, 2-3 bulan lepas saya pernah tercedera lutut ,lepastu pegi klinik,doktor cek cenggitu je bagi ubat2 skit. Saya igt dh ok la. 2 minggu dah boleh jalan. 3 bulan dh boleh solat macam biasa. Tapi seringkali terpelecok/tergelincir lutut saya ni. Nak kembali bersukan pun was2. Saya jogging pun kadang2 berlaku. Saya sangat aktif dengan bola sepak. nak jumpa doktor pakar macamana ye?

  ReplyDelete
 11. Salam. Maaf bertanya. Sy baru selepas menjalani pembedahan lbh kurang 3 bulan yang lepas. Tetapi smpai ke hari ini kaki masih tidak boleh untuk bengkok rapat dan masih bergoyang. Adakah berkemungkinan ianya telah putus semula atau pun masih di peringkat awl proses penyembuhan.

  ReplyDelete
 12. Masalah ACL / RCL/LIGAMEN putus or koyak kalau nak main balik sukan korang kene RECONSTRUCTION ( kene pergi bedah jugak lutot korang baru boleh nak main sukan balik) Kalau tak memang sampai ke Tua la lutut longgar dan problem.. Sy dah kene

  ReplyDelete
 13. Assalammualaikum.. sy menghadapi masalah kecederaan lutut kiri sy sejak taun 2012 akibat bermain bola sepak .. lutut sy sring mengalami masalah sperti terkehel lutut dan berbunyi pop.. baru2 ini masalah ini kembali berulang apabila sy bermain sepak takraw apabila sy melompat dan dan lutut kiri sy berbunyi pop.. kesakitan yang amat. Dan lutut sy membengkak. Apakah peranan doktor tntang msalah sy.. apakah saranan doktor dan adakah sy patut berjumpa pakar?

  ReplyDelete
 14. Assalammualaikum.. sy menghadapi masalah kecederaan lutut kiri sy sejak taun 2012 akibat bermain bola sepak .. lutut sy sring mengalami masalah sperti terkehel lutut dan berbunyi pop.. baru2 ini masalah ini kembali berulang apabila sy bermain sepak takraw apabila sy melompat dan dan lutut kiri sy berbunyi pop.. kesakitan yang amat. Dan lutut sy membengkak. Apakah peranan doktor tntang msalah sy.. apakah saranan doktor dan adakah sy patut berjumpa pakar?

  ReplyDelete
 15. Assalammualaikum.. sy menghadapi masalah kecederaan lutut kiri sy sejak taun 2012 akibat bermain bola sepak .. lutut sy sring mengalami masalah sperti terkehel lutut dan berbunyi pop.. baru2 ini masalah ini kembali berulang apabila sy bermain sepak takraw apabila sy melompat dan dan lutut kiri sy berbunyi pop.. kesakitan yang amat. Dan lutut sy membengkak. Apakah peranan doktor tntang msalah sy.. apakah saranan doktor dan adakah sy patut berjumpa pakar?

  ReplyDelete
 16. Assallammualaikum, saya nak tanya kos pembedahan bagi ligamen acl problem.Terima kasih.

  ReplyDelete