Peminat Setia Doktor Pakar

Wednesday, September 30, 2009

Waspada Pulang Membawa H1N1

Puasa sudah, Raya pun sudah! Sekarang tiba masanya ramai warga Malaysia berangkat pulang ke tempat mencari rezeki masing-masing, meninggalkan kampung halaman dan keluarga.

Sekali lagi, sekumpulan besar manusia berpusu menggunakan pengangkutan awam mahupun persendirian, dalam arah bertentangan, kampung ke bandar.

Dan, sekali lagi ramai yang menghadapi risiko penularan virus Influenza A (H1N1). Jangan pula disangka diri sudah terselamat jika tidak dijangkiti ketika dalam perjalanan pulang ke kampung sebelum ini. H1N1 bukan sahaja boleh dibawa dari bandar ke desa, malahan dari desa ke bandar, terutamanya ketika dalam perjalanan, melalui sistem pengangkutan yang padat dengan penumpang.

Mengawasi

Teruskan langkah-langkah berwaspada terhadap penyebaran kuman, H1N1 ataupun mana-mana penyakit berjangkit lain ketika dalam perjalanan pulang. Anda tetap digalakkan membawa kit H1N1, termasuk topeng mulut dan hidung, pencuci tangan antiseptik (hand sanitizer) dan tisu, ke mana sahaja, untuk digunakan mengikut kesesuaian.

Pengusaha pengangkutan awam juga jangan alpa dengan arahan mewajibkan pemakaian topeng mulut dan hidung, di samping langkah pencegahan bersesuaian untuk para penumpang yang menunjukkan gejala selesema. Pakai topeng mulut dan hidung sepanjang masa di dalam pengangkutan awam dan terminal jika anda sendiri yang mengalami gejala selesema, tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi mengalami komplikasi akibat jangkitan H1N1 ataupun jika anda duduk berhampiran individu yang mempunyai gejala selesema!

Mereka yang mempunyai gejala selesema atau tidak sihat juga digalakkan menggunakan pengangkutan peribadi yang kurang sesak, ataupun menangguhkan perjalanan pulang bagi mengelakkan penyebaran kuman kepada penumpang lain. Pastikan anda sentiasa menggunakan tisu dan etika ketika batuk atau bersin, serta buang tisu yang telah digunakan ke dalam tong sampah supaya tidak mencari permukaan yang sering disentuh ramai. Cuci tangan menggunakan air dan sabun atau pencuci tangan antiseptik selepas membuang tisu, dan juga sekerap mungkin terutamanya selepas menyentuh permukaan yang mungkin tercemar di tempat tumpuan umum.

Pengasingan

Dalam suasana Hari Raya yang berterusan selama sebulan, pasti aktiviti kunjung-mengunjung dan bersalaman akan berterusan. Tambahan pula duit raya yang bertukar-tukar tangan. Cuci tangan anda sekerap mungkin selepas bersalam atau menyentuh apa-apa yang mungkin tercemar dengan kuman.

Elakkan terus dari menyertai majlis keramaian ataupun bertandang ke rumah rakan dan saudara (kenduri atau rumah terbuka) jika anda menunjukkan gejala selesema. Bagi yang sihat, elakkan diri dalam jarak sekurang-kurangnya satu (1) meter dari individu dengan gejala selesema. Semakin banyak kita bertemu dengan ramai individu, semakin tinggi risiko dijangkiti virus ini.

Bagi yang sakit atau menunjukkan gejala selesema, adalah lebih baik anda menyambung cuti supaya virus selesema (H1N1 ataupun bukan) tidak disebarkan kepada rakan lain di sekolah, institusi pengajian ataupun tempat kerja.

Ambil peluang cuti sakit untuk berehat di rumah dan memberikan peluang badan anda pulih. Minum air secukupnya, sama ada air kosong, air mineral, minuman isotonik, jus buah-buahan mahupun sup.

Para majikan pula diseru memberikan pengecualian untuk pekerja yang diberikan cuti sakit oleh doktor bagi mengelakkan sebahagian besar tenaga kerja jatuh sakit. Pekerja yang sakit pasti sukar menjalankan tugas mereka dengan baik, dan mungkin menjejaskan produktiviti keseluruhan organisasi jika menjangkiti pekerja-pekerja lain.

Teruskan amalan menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Amalan mencuci tangan dengan kerap dan adab ketika batuk dan bersin perlu diberi penekanan, bukan hanya untuk kebersihan diri serta persekitaran, malahan mengelakkan penyebaran sebarang kuman. Segera dapatkan rawatan doktor sekiranya gejala berlanjutan atau menjadi semakin teruk!

Ambil tahu perkembangan terkini wabak influenza A (H1N1) serta langkah-langkah pencegahan dan kawalan yang disyorkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Pastikan kesihatan dan keselamatan untuk diri, keluarga dan rakan taulan. Bersama kita mengawal penularan H1N1 di musim perayaan ini!


Dipetik dari:
http://www.utusan.com.my/

No comments:

Post a Comment