SOALAN:
Berdasarkan pengalaman lalu, tahap kolesterol darah saya boleh meningkat dengan ketara selepas sebulan perayaan. Bagaimanakah saya boleh mengawal peningkatan ini?
JAWAPAN:
Peningkatan paras kolesterol akan berlaku apabila kita mengambil makanan berkolesterol tinggi.
Pengambilan lemak trans akan meningkatkan kolesterol berbahaya (LDL) dan merendahkan kolesterol baik (HDL), seterusnya meningkatkan risiko penyakit jantung.
Lemak tepu banyak dijumpai dalam makanan berasaskan haiwan seperti lembu, kambing, lemak ayam, mentega, susu, keju dan produk tenusu yang lain. Oleh yang demikian, hadkan pengambilan makanan tersebut.
Bagi mereka yang mempunyai masalah kolesterol tinggi, pengambilan red yeast rice (beras yis merah) dan minyak ikan boleh membantu.
Red yeast rice diperolehi daripada penapaian beras dengan yis merah (Monascus purpures).
Red yeast rice mengandungi statin semula jadi yang menghalang penghasilan kolesterol dalam hati (sekitar 80 peratus kolesterol dihasilkan oleh hati) dengan merencatkan aktiviti enzim hydroxymethylglutaryl coenzyme A (HMG-CoA) reductase.
Minyak ikan laut pula kaya dengan asid lemak omega-3 dan bermanfaat untuk merendahkan paras trigliserida.
Selain itu, minyak ikan juga bermanfaat untuk:
1. Mengurangkan risiko aritmia yang boleh membawa kepada kematian mengejut
2. Mengurangkan risiko trombosis yang membawa kepada serangan jantung dan strok
3. Mengurangkan trigliserida dan paras kolesterol
4. Mengurangkan kadar pertumbuhan plak aterosklerotik
5. Merendahkan tekanan darah
6. Mengurangkan tindak balas keradangan
Hasil penyelidikan juga mendapati gabungan minyak ikan dan Red Yeast Rice ini berkesan untuk menangani peningkatan kolesterol dan kesannya menyamai ubat rawatan kolesterol.
Dipetik dari:
http://www.utusan.com.my/
No comments:
Post a Comment