Peminat Setia Doktor Pakar

Monday, November 26, 2012

Bahaya Gula Berlebihan

Bukan senang untuk menerima hakikat jika ibu atau bapa anda didiagnos menghidapi diabetes. Perkara pertama yang pasti diminta oleh doktor ialah menjauhi gula. Ia tidak senang dilakukan kerana mereka telah biasa dengan gula sepanjang hayat. Lagipun, rasa gula mencetuskan sejenis hormon dalam otak yang membuatkan kita berasa senang. Inilah yang menyebabkan mengapa ramai orang mendapati sangat susah hendak meninggalkan gula.

Bagi penghidap diabetes, gula akan meningkatkan paras gula darah yang seterusnya akan meningkatkan risiko komplikasi yang melibatkan saraf, mata, buah pinggang dan jantung.

Kini, Persatuan Jantung Amerika (American Heart Association (AHA)) telah meletakkan gula tambahan dalam senarai penyebab yang boleh menjejaskan jantung selain daripada pengambilan terlalu banyak garam, lemak, kolesterol dalam diet. Menurut AHA, pengambilan gula yang tinggi dikaitkan dengan kesihatan yang tidak baik, termasuk kegemukan (obesiti), diabetes, tekanan darah tinggi, radang, paras trigliserida tinggi, semuanya ini merupakan faktor risiko penyakit jantung dan strok.

Apakah itu gula?

Gula pasir putih, juga dikenali sebagai sukrosa adalah bentuk gula paling biasa, tetapi bukan satu-satunya jenis gula. Bentuk-bentuk lain termasuk gula perang, fruktosa, maltosa, gula melaka, glukosa, madu dan sirap mapel.

Adakah kita mengambil terlampau banyak gula?

Rakyat Malaysia pada amnya mengambil lebih kurang sebanyak 19 sudu teh (76 gram) gula tambahan setiap hari. Ini bermakna kira-kira 300 kalori daripada jumlah kalori harian anda datangnya daripada gula. Pakar kesihatan menganggap ini adalah jauh melebihi had. Kita sepatutnya mengambil gula tidak lebih daripada enam sudu teh (100 kalori) bagi wanita dan sembilan sudu teh (150 kalori) bagi orang lelaki( yang disyorkan oleh Persatuan Jantung Amerika).

Tahukah anda bahawa minuman 3-dalam-1 sarat dengan gula. Satu cawan minuman kopi putih dan malt coklat mungkin mengandungi tiga hingga empat sudu teh gula. Bayangkan, jika anda meminum hanya dua hingga tiga cawan minuman ini sehari. Anda pasti sudah melebihi had harian yang disyorkan oleh AHA. Ini belum lagi diambil kira beberapa jenis gula yang terkandung dalam makanan-makanan biasa anda.

Pemanis tiruan

Seperti yang anda ketahui, pemanis tiruan dikatakan'bebas gula' dan boleh menjadi satu pilihan baik untuk menggantikan gula. Persoalannya, adakah ia benar dan selamat? Munkin anda boleh melayari laman web untuk mengetahui lebih lanjut tentang 'aspartame; sucralose; side effects; dangers.'

Mungkin anda pernah terbaca bahawa makanan dan minuman, minuman berkarbonat, yogurt, makanan yang dimasak dengan ketuhar, malah minuman segera tiga dalam satu mengandungi pemanis tiruan. Sebelum membeli, periksa label makanan untuk mengesan sebarang pemanis tiruan yang tersembunyi.

Pemanis semula jadi - ekstrak stevia

Ia dikenali sebagai 'daun manis' atau stevia rebaudiana. Stevia 300 kali lebih manis daripada gula tetapi tidak mengandungi sebarang kalori. Ekstrak ini diperbuat daripada bahagian yang paling manis dalam daun stevia.

Di samping rasanya yang sedap, ekstrak stevia adalah selamat dan tiada kesan sampingan. Ekstrak stevia tidak mengandungi kalori dan tidak menaikkan paras gula darah. Oleh itu, ia adalah pilihan bijak bagi penghidap pra-diabetes, diabetes dan mereka yang mengambil berat tentang kesihatan.

Sebagai pemanis semula jadi, rasa stevia tidak seperti gula tetapi ia tetap menjadi pengganti gula yang terbaik.

Terkini, terdapat minuman segera tiga dalam satu bebas gula yang dimaniskan dengan ekstrak stevia di pasaran. Minuman ini bebas gula mengandungi tiga perisa iaitu putih, coklat malt dan oat dan bijirin (vanilla) dimaniskan dengan stevia, pemanis semulajadi. Minuman segera ini bebas gula ini disyorkan untuk anda dan pesakit diabetes untuk hidup lebih sihat.


Dipetik dari: http://www.utusan.com.my/

4 comments:

 1. PERANAN HERBA UNTUK PESAKIT DIABETIK

  Seperti yang telah didedahkan oleh media beberapa bulan lepas terdapat hampir 800,000 pesakit diabetic di seluruh negara yang berdaftar. Ini bermakna jumlah keseluruhan pesakit diabetic adalah jauh lebih banyak dari jumlah yang dipaparkan.

  Pernahkah anda terfikir, kalau rawatan konvensional yang menggunakan bahan kimia untuk mengawal diabetic itu bagus, kenapa saban hari pesakit diabetic mengalami komplikasi seperti lemah batin, lumpuh, sakit buah pinggang, katarak dan lain lain lagi. Apa yang boleh disimpulkan di sini ialah ujudnya “kesangsian” terhadap cara rawatan menggunakan bahan kimia untuk pengawalan penyakit diabetic dan adakah rawatan konvensional itu berkesan? Mungkin berkesan untuk jangkamasa yang singkat tapi rawatan penyakit diabetic bukan sekadar mengawal gula dalam darah.

  Kebanyakkan pesakit diabetic menganggap bahawa kalau bacaan gula dalam darah kurang dari 7 maka diabeticnya itu dalam keadaan ‘ELOK’!!! Sebenarnya tidak, walaupun diabetic berjaya dikawal dengan penggunaan kimia moden, masalah lain pula menular seperti masalah urat saraf, kebas, lemah badan, kerosakkan pada mata, buah pinggang dan lain lain lagi….

  Herba-herba dari alam semula jadi boleh membantu dalam proses pemulihan dan penjagaan kesihatan pesakit diabetic dengan lebih berkesan kalau digabungkan dengan rawatan conventional yang sedia diamalkan oleh pengidap diabetic. Ingat!!! HERBA BUKAN UBAT KIMIA …TETAPI….HERBA IALAH BAHAN MAKANAN YANG DICIPTA OLEH ALLAH S.W.T YANG BOLEH MEMULIHKAN TAHAP KESIHATAN SECARA SEMULAJADI KALAU DIAMALKAN BERTERUSAN…

  TUJUAN MEMAKAN HERBA- HERBA DARI LUQMAN HERBS CENTRE

  1. Membantu menstabilkan paras gula dalam darah.
  2. Mencegah masalah urat saraf dan membantu
  dalam pemulihannya.
  3. Menguatkan daya tahan badan.
  4. Mengelakkan lemah batin bagi lelaki dan
  wanita.
  5. Mempercepatkan pemulihan dari kesan negatif
  penyakit diabetic.

  ReplyDelete
 2. I certainly agree to some points that you have discussed on this post. I appreciate that you have shared some reliable tips on this review.

  ReplyDelete
 3. Reading this article was an experience. I enjoyed all the information you provided and appreciated the work you did in getting it written. You really did a lot of research.

  ReplyDelete
 4. What you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.

  ReplyDelete