Peminat Setia Doktor Pakar

Friday, February 17, 2012

Fruktos, Hormon dan Obesiti

Pastinya ramai yang tertanya-tanya apa kaitan antara fruktos, hormon dan obesiti atau kegemukan.

Tentu juga ramai yang kurang arif tentang apa itu fruktos. Fruktos atau fruktosa adalah gula tiruan yang dihasil menggantikan gula asli.

Disebabkan lebih murah, ia digunakan dengan meluas sebagai pemanis terutama dalam pembuatan roti, biskut, minuman dalam tin bahkan menjadi gula utama dalam industri makanan.

Ia yang diproses melalui ekstrak jagung berbeza dari glukosa yang merupakan gula penting bagi kegunaan sel. Fruktosa langsung tidak diperlukan oleh sel kita.

Apa pula kaitannya dengan hormon dan obesiti? Disebabkan tidak ada keperluan dalam badan, fruktosa diproses menjadi lemak trigliserida yang berbahaya dan asid urik yang menjejaskan kesihatan.

Fruktosa juga merosakkan hormon dengan cara mengeluarkan protein perosak hormon. Hormon yang rosak tidak mampu berfungsi memproses gula dan lemak kepada tenaga. Sebab itu tubuh kekal gemuk walaupun puas berdiet. Bagi kebanyakan kes obesiti, ia berpunca daripada pengambilan fruktosa dalam pemakanan seharian.

Di sini disertakan contoh-contoh kes obesiti degil yang dialami oleh masyarakat kita hari ini. Ia menunjukkan betapa sukarnya mengatasi masalah ini.

Ramai yang tidak sedar, mereka gagal kurus walaupun telah mencuba pelbagai kaedah rawatan dan diet kerana sistem pembakar lemak dalam tubuh sudah rosak.

Menurut pengamal perubatan estetik, Dr. Rushmini Maris Ismail, satu cara untuk mengatasi obesiti degil ialah dengan menghentikan pengambilan fruktosa. Cara itu katanya, membolehkan peningkatan enzim dan hormon bioidentikal yang menjadikan lemak mudah pecah.

Apabila seseorang mengawal makan atau berpuasa, tubuh akan membakar makanan yang tersimpan iaitu glycogen dalam otot dan hati.

Sekilogram glycogen akan membawa bersamanya empat kilogram air. Maka berat yang hilang ialah berat air dan glycogen. Apabila diet berhenti glycogen akan terhasil semula. Akibatnya, dalam keadaan enzim yang rosak tubuh akan memproses lemak lebih banyak.

Maka berat badan bukan ukuran tepat pemecahan lemak. Yang terbaik ialah mengukur saiz tubuh atau mengambil gambar dari semasa ke semasa.

Masalah obesiti dari zaman kanak-kanak berpunca dari paras hormon dan enzim yang rendah sememangnya boleh dipulihkan.

Pengambilan pil kurus pula biasanya akan mengganggu fungsi hormon dan enzim.

"Ia cuma merangsang kelenjar adrenal menjadikan seseorang kurus pada peringkat awal. Namun akhirnya merosakkan sama sekali kelenjar adrenal. Keadaan itu menyebabkan seseorang itu lemah dan lesu.

"Sebab itu cara penting untuk mengatasi obesiti degil ialah dengan meningkatkan fungsi hormon dan enzim," kata Dr. Rushmini.

Bagi mereka yang gemuk dan kurang tenaga, perlu dijalankan analisis bagi memeriksa tahap metabolik.

Sebab itu katanya, bagi yang mahukan kejayaan 100 peratus dalam mengatasi obesiti, fungsi hormon perlu dibetulkan terlebih dahulu.

Bagi yang berminat mengetahui rawatan hormon untuk atasi obesiti boleh hubungi 03-87234808 dan 013-2448484


Dipetik dari: http://www.utusan.com.my/

No comments:

Post a Comment