Peminat Setia Doktor Pakar

Wednesday, September 07, 2011

Kekal Langsing Selepas Raya

Tanpa kita sedari, hanya tinggal dua hari sahaja kita berpuasa. Di bulan Ramadan yang mulia, umat Islam berpuasa selama sebulan menahan lapar dan dahaga menunaikan tuntutan agama.


Di bulan Ramadan jugalah ramai di antara kita mengambil kesempatan berhenti merokok dan menurunkan berat badan. Tetapi menjelang hari raya ramai pula yang menambah semula berat badan yang 'disusutkan' semasa berpuasa. Kenapa ini boleh berlaku kepada badan kita? Kenapa segala usaha dan pengorbanan kita di bulan Ramadan menjadi sia sia . Malah ada juga di antara kita yang menambah kembali berat badan lebih daripada yang kita hilang semasa berpuasa. Paling mengecewakan adalah, berat badan yang kita hilangkan semasa 30 hari berpuasa, datang kembali dengan tiba-tiba hanya selepas hari raya ketiga.

Semasa berpuasa terdapat perubahan di dalam badan yang membolehkan kita menahan lapar dan dahaga. Selepas hari ketiga berpuasa, badan mula memecahkan lemak untuk mendapatkan tenaga. Pemecahan lemak ini menghasilkan " 'ketone' yang akan digunakan oleh badan untuk mendapatkan tenaga. Ketone juga bertindak di otak untuk membuatkan kita berasa kenyang. Badan kini menyediakan diri untuk bertahan semasa kekurangan makanan dan minuman. Metabolisme menjadi perlahan, proses pemecahan lemak juga begitu kerana badan cuba "berjimat" agar boleh bertahan selama mungkin menghadapi kekurangan makanan dan minuman. Ini adalah respons semula jadi badan manusia.

Apabila menjelang hari raya, kita berhenti berpuasa. Badan akan mula berfungsi semula seperti sebelum berpuasa. Metabolisme meningkat semula, lemak disimpan kembali sebagai tenaga simpanan. Aktiviti di dalam badan menjadi normal semula. Tetapi sebahagian daripada kita ia tidak menjadi normal. Kita menambah berat badan terlalu cepat malah lebih daripada sebelumnya. Kenapa ini berlaku?
karbohidrat

Semasa hari raya, kita makan terlalu banyak karbohidrat. Di antara makanan yang terdiri daripada karbohidrat adalah seperti ketupat, lontong, lemang, nasi, kuih muih dan kek. Karbohidrat akan ditukarkan kepada gula di dalam badan. Paras gula akan naik di dalam darah dan merangsang badan untuk menghasilkan hormon insulin yang akan menukarkan gula kepada lemak dan disimpan di dalam badan. Disebabkan metabolisme badan rendah akibat berpuasa , penggunaan dan penghasilan lemak tidak seimbang. Pemecahan lemak lambat tetapi pembentukan lemak terlalu pantas dan banyak. Jika ada hormon penyimpan lemak, mesti ada hormon pemecah lemak. Bagi mereka yang mempunyai paras hormon pemecah lemak yang rendah seperti hormon tiroid, hormon tumbesaran dan glucagon, proses pemecahan lemak dalam badan akan menjadi lebih perlahan.

Apakah yang perlu kita lakukan untuk mengelakkan penambahan berat badan yang tiba tiba? Berpuasa sebulan menyebabkan peningkatan nafsu makan yang mendadak semasa hari raya.

Langkah pertama adalah mengelakkan peningkatan paras hormon insulin secara mendadak. Untuk mengisi keperluan nafsu makan di hari raya, mungkin anda boleh meningkat kan pengambilan protein seperti daging, ayam dan ikan. Makan makanan yang mempunyai karbohidrat sihat seperti sayur sayuran. Pengambilan lebih protein boleh meningkatkan metabolisme badan kerana badan memerlukan lebih tenaga untuk mencernakan makanan protein berbanding karbohidrat. Elakkan memakan makanan yang tinggi karbohidrat. Peningkatan pengambilan protein juga membuatkan kita cepat kenyang dan boleh melawan nafsu untuk makan banyak. Cuba elak minum minuman manis. Di antara tanda-tanda peningkatan paras hormone insulin terlalu tinggi adalah rasa mengantuk selepas makan. Kita juga boleh mengambil makanan tambahan untuk mengawal paras gula agar tidak terlalu tinggi dan stabil. Di antara makanan tambahan yang boleh kita ambil adalah L Carnitine, Co Enzyme Q10 dan Kromium.

Untuk membantu badan meningkatkan paras hormon pemecah lemak kita perlu melakukan senaman. Melakukan senaman juga meningkatkan penggunaan tenaga, metabolisme badan dan pemecahan lemak.
Mungkin tip-tip yang saya berikan boleh diambil pakai dalam suasana sambutan hari raya ini. Jalan lain yang lebih mudah adalah melangsingkan badan dengan rawatan bioidentical hormone. Kebanyakan orang yang mempunyai paras hormon pemecah lemak yang rendah akan mempunyai masalah untuk menguruskan badan. Mereka juga mudah menyimpan lemak dan dalam jangka masa yang panjang akan lebih terdedah untuk mendapat penyakit seperti kencing manis, obesiti, darah tinggi dan jantung. Rawatan menggunakan bioidentical hormone bukan sahaja boleh membantu badan mengurangkan lemak malah ia juga boleh memudakan kita. Ia juga boleh mengelakkan penyakit seperti masalah kencing manis, darah tinggi dan tinggi kolesterol. Hormon badan berada di dalam paras optimum semasa kita muda. Sebab itulah semasa muda kita tidak berpenyakit, badan sentiasa kurus dan cergas. Peningkatan usia selari dengan penurunan paras hormon dalam badan. Lagi cepat kehilangan hormon dalam badan lagi cepat mereka kelihatan tua dan mendapat penyakit "tua". Oleh itu rawatan bioidentical hormone adalah cara terbaik untuk menghilangkan berat badan, menjadi lebih muda dan lebih sihat.

Lemak

Namun begitu ada juga di antara kita yang mempunyai masalah lebihan lemak di bahagian tertentu. Kawasan lemak berlebihan selalunya tertumpu di bahagian dagu (double chin), perut, lengan atau paha. Rawatan yang terbaik adalah menggunakan laser lipolysis. Teknik ini adalah doktor menggunakan laser Nd:Yag untuk mencairkan lemak di kawasan tertentu. Laser ini bukan sahaja boleh mencairkan lemak, ia juga akan menegangkan kulit agar tidak menggeleber selepas prosedur. Prosedur ini lebih kepada pembentukan badan. Kelebihan prosedur ini adalah hasilnya cepat, terjamin, selamat dan kekal. Doktor yang berpengalaman pasti akan memberikan hasil yang memuaskan serta bernilai dengan wang yang dikeluarkan hanya dengan satu rawatan. Dengan teknologi moden juga membolehkan anda terus pergi kerja keesokan hari tanpa perlu mengambil cuti.

Di kesempatan ini saya mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Hari Raya dan memohon ampun dan maaf jika ada tersilap kata dan mengguris hati perasaan pembaca.

PENULIS boleh dihubungi di 0195902511.
  
Dipetik dari: http://www.utusan.com.my/

No comments:

Post a Comment