Peminat Setia Doktor Pakar

Sunday, November 02, 2008

Gabungan Herba Kawal Peningkatan Paras Gula

SOALAN:
‘Saya berusia awal 40-an dan selepas membuat dua kali pemeriksaan gula darah, ia menunjukkan terdapatnya peningkatan paras gula darah yang ketara berbanding sebelumnya.

Masalah ini merisaukan saya. Untuk pengetahuan pihak tuan, saya pernah mengalami diabetes semasa hamil dahulu. Apakah yang boleh saya lakukan?,’’.


JAWAPAN:
Diabetes semasa kehamilan dipanggil gestational diabetes. Ia dipercayai berlaku akibat perubahan paras hormon yang turut memberi kesan kepada kepekaan insulin terhadap glukosa.

Diabetes semasa kehamilan biasanya boleh kembali normal selepas kelahiran. Para ibu yang pernah mengalami diabetes semasa kehamilan seharusnya mengambil langkah yang lebih berhati-hati memandangkan mereka lebih berisiko untuk mengalami diabetes, khususnya diabetes jenis kedua pada kemudian hari.

Bantuan herba dapat membantu menangani ketidakseimbangan gula. Antara herba yang dikaji yang memberi kesan positif dalam pengawalan gula dalam darah termasuklah Gymnema, Fenugreek (halba), Holy basil dan Bitter melon (peria).

Gymnema membantu mengurangkan penyerapan gula dalam tubuh dan menghalang pengangkutan glukosa. Kajian menunjukkan gymnema juga membantu mempertingkatkan penghasilan insulin.

Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) merupakan herba yang tumbuh di kawasan Mediterranean dan Asia yang mempunyai biji yang beraroma.

Fenugreek digunakan secara meluas sebagai rempah dalam masakan yang juga diperakui boleh mengawal paras gula dalam darah. Kajian mengenai keberkesanannya telah diterbitkan dalam European Journal of Clinical Nutrition.

Herba Bitter melon (Momordica charantia) membantu menurunkan kadar penyerapan glukosa dalam saluran usus. Banyak kajian termasuk kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Health-System Pharmacy pada tahun 2003, menunjukkan herba ini mempunyai kesan hipoglisemia (paras gula rendah dalam darah).

Holy basil (Ocimum sanctum) membantu memperbaiki penggunaan glukosa periferal dan meningkatkan pengeluaran insulin. Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics menunjukkan Holy Basil menurunkan paras gula darah.

Pengambilan gabungan herba-herba ini memberi kesan sinergistik dalam pengawalan paras gula darah.


Dipetik dari:
http://www.utusan.com.my/

No comments:

Post a Comment