Peminat Setia Doktor Pakar

Friday, September 07, 2012

Hidroterapi Ais

Pelbagai bentuk rawatan spa diperkenalkan bagi membantu orang ramai memperoleh kesejahteraan tubuh secara holistik.

Antara yang turut mendapat perhatian ialah rendaman ais atau lebih dikenali sebagai hidroterapi ais iaitu salah satu kaedah rawatan alternatif Terapi Getaran Warna (CVT) bagi membantu menguatkan tulang, otot dan saraf pada badan.

Pengasas perubatan alternatif ini, Prof. Emeritus Dr. Norhisham Wahab, percaya bahawa penyakit terjadi akibat berlaku ketidakseimbangan pada sel organ-organ tertentu dalam tubuh.

"Manusia sentiasa terdedah kepada pelbagai jenis penyakit jika ia tidak dikawal dengan baik.

"Punca pelbagai penyakit yang melanda diri seperti lesu, sedih dan murung adalah petanda awal bahawa sistem dalam badan menghadapi masalah

"Hakikatnya, tulang yang kuat akan memberi kesan yang hebat kepada otot sekali gus akan mengaktifkan saraf pada keseluruhan badan," katanya.

Menyedari kelebihan rawatan alternatif terapi ais kepada kesihatan tubuh manusia, beliau telah melancarkan spa yang dikenali sebagai Home Spa Ice Therapy yang menggunakan ais sebagai bahan asas dalam rawatan.

Norhisham berkata, rendaman hidroterapi ais lebih berkesan apabila dilakukan di bawah penyeliaan pengamal CVT yang bertauliah.

Beliau berkata, Home Spa Ice Therapy menggunakan konsep rawatan yang menyediakan semua jenis terapi kepada pesakit dalam satu ruang rumah yang lengkap dengan peralatan.

"Pelanggan yang datang ke sini akan dicadangkan dahulu jenis rawatan yang sesuai berdasarkan penyakit yang dialami.

"Konsep ini menjimatkan masa kerana mereka tidak perlu bersusah payah untuk mencari tempat mendapatkan rawatan selepas dikesan menghidap sesuatu penyakit

"Rawatan hidroterapi ais adalah asas yang dilakukan sebelum mereka melakukan rawatan selanjutnya," katanya.

Menurut Norhisham, mungkin ada yang takut untuk mencuba kerana terpaksa berendam dalam tab penuh ais selama 30 minit, tetapi selepas mencuba mereka akan merasai kesannya.

"Pada peringkat permulaan pesakit akan merasa sejuk namun selepas beberapa minit suhu badan mereka akan sebati dengan air di dalam tab.

"Bukan air biasa yang digunakan, sebaliknya ia mengandungi air beralkali yang diyakini mampu melegakan banyak penyakit," katanya.

Menurutnya, rendaman itu kemudian ditambah titisan aroma terapi seri wajah, garam kasar, sulfur, hydro natrium, kapur sirih, dan gel mandian yang mengikut keperluan fungsi tubuh individu

Rawatan menggunakan hidroterapi ais tidak memberi kesan berbahaya kepada tubuh badan sebaliknya ia membantu mengembalikan semula kekuatan tulang, meningkatkan keseimbangan sistem ketahanan tubuh, antibodi dan sistem hormon.

"Selain itu ia juga dapat mengembalikan kesegaran dan kecergasan menyelesaikan masalah kesukaran tidur, meninggikan semangat dan tenaga vital.

"Ia turut membantu melancarkan pengaliran darah, kelangsingan tubuh badan serta rawatan kulit yang paling berkesan," kata Dr. Norhisam.

Tambahnya lagi, hidroterapi ais sebagai rawatan eksklusif turut disertakan bersama empat terapi pilihan sebagai pelengkap iaitu rawatan kiropraktik, urutan tradisional untuk keseluruhan badan, rawatan shiatsu dan rawatan fisioterapi iaitu terapi pemulihan otot di dalam kolam renang dengan air garam.

"Untuk jaminan layanan dan kemudahan terapi yang paling selesa kepada pelanggan, terdapat lima bilik rawatan yang ditempatkan di bahagian atas.

Ditulis oleh: Siti Aishah Yusoff
Dipetik dari: http://www.utusan.com.my/

No comments:

Post a Comment