Peminat Setia Doktor Pakar

Friday, March 26, 2010

Diet pesakit jantung

Mary Easaw John bersama kakitangannya yang terlibat dalam sesi demonstrasi masakan untuk diet di IJN, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur.

Kesempatan 'berkampung' sekejap di Institut Jantung Negara (IJN) baru-baru ini membuatkan saya terfikir, betapa mudahnya menyediakan makanan berkhasiat untuk pesakit khususnya yang menghidap sakit jantung.

Jika sebelum ini ramai yang menganggap perkara ini rumit kerana golongan ini perlu disediakan menu lain, seharusnya persepsi ini diubah.

Seperti orang lain, mereka juga boleh makan koktel, acar dan puding.

Namun, penggunaan perisa seperti gula dan garam serta minyak dikurangkan. Hasilnya, makanan tetap enak dan sesuai untuk mereka yang inginkan diet sihat.

Menurut Pengurus Pengurusan Diet IJN, Mary Easaw John, pesakit jantung perlu mengadakan pelan pemakanan berkhasiat yang memberi tumpuan kepada sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin.

"Jauhi makanan yang mengandungi lemak buatan seperti snek dan makanan yang telah diproses, serta lemak tepu. Mulakan pelaburan kesihatan jantung pada umur muda dan nikmati masa tua yang bakal mendatang.

Pesakit juga tidak boleh pemakanan minyak serta pemakanan yang banyak lemak kerana ia boleh menyebabkan arteri tersumbat," ujarnya ketika majlis demonstrasi masak sempena Bulan Pemakanan IJN.

Penyumbang terbesar penyakit ini adalah aterosklerosis, di mana berlakunya penebalan kolesterol serta bahan berserat yang dikenali sebagai plak, di sepanjang dinding arteri.

Ini menyebabkan arteri tersumbat dan akhirnya mengehadkan aliran oksigen dan darah ke jantung serta otak anda.

Dalam kes-kes di mana jantung tiba-tiba menerima aliran darah yang tidak mencukupi, kesakitan pada dada serta serangan jantung yang lebih serius boleh berlaku.

Tambah Mary, pesakit juga perlu makan lebih sayur-sayuran dan mengurangkan makanan mengandungi karbohidrat seperti nasi dan roti. Ramai yang tidak mengetahui sayur dapat mencuci badan dan membuang toksik.

Selain pemakanan, pesakit perlu menjaga gaya hidup mereka.

Dengan godaan makanan segera serta hidangan berkalori tinggi, adalah amat penting bagi golongan muda mengamalkan gaya hidup lebih sihat bagi mengurangkan risiko peningkatan tahap kolestrol jahat.

Pertama sekali, teruskan pemeriksaan rutin bersama pakar perubatan anda. Mengetahui lebih awal bahagian kesihatan anda yang bermasalah dapat membantu mencegah penyakit serius dalam jangka masa panjang serta merancang satu pelan kesihatan yang boleh anda ikuti.

Senaman tetap serta aktiviti fizikal mampu memperbaiki kesihatan jantung serta mengawal berat badan anda. Malahan, senaman meningkatkan jumlah kolesterol baik dan membantu mengurangkan tekanan.

"Jika anda tidak mampu mengamalkan senaman secara tetap, anda mungkin mengambil sedikit masa untuk berjalan. Anda juga boleh menari," jelasnya.

Selain itu, ramai pesakit jantung yang tersalah anggap apabila merasakan mereka boleh makan apa sahaja selepas mengambil ubat-ubatan.

Jika keadaan ini berlaku, Mary berpendapat ubat tersebut sudah tentu tiada fungsi.

Sempena bulan pemakanan, IJN menyediakan perkhidmatan nasihat diet termasuk diet kaunseling, maklumat antara makanan dan penyakit serta panduan pemakanan sihat.

Bagi mereka yang berminat boleh menghubungi IJN, 03-26006596 atau e-mel info@ijn.com.my


Ditulis oleh:
Rabiatul Adawiyah Koh Abdullah

Dipetik dari:
http://www.utusan.com.my/

No comments:

Post a Comment